Danska konsulatet

Vissa kallar det för Danska konsulatet. Andra säger Läkarvillan. Och några kanske minns det som Söderbaumska villan.
Under årens lopp har den ståtliga fastigheten ändrat karaktär och mycket av charmen har dolts bakom olika skikt och
funktionella lösningar. Men nu är det ändring på det. En genomgripande renovering har genomförts i samverkan mellan
fastighetsägaren Mannerson, Fredrikssons arkitekter, hyresgästen Consid och Stångebro Bygg. Varje våningsplan,
skrymsle och vrå har gåtts igenom och huset har fått tillbaka sin stolta själ.

– Projektet drog igång strax innan årsskiftet och när jag tog över ansvaret i november var det full fart. En av de stora
utmaningarna har varit hur man anpassar fastigheten till 2020-talet, samtidigt som det ska återfå sin charm. Vi har
försökt utnyttja det som redan fanns, och varsamt fört in nya installationer. Bland annat har vi tagit fram unika handmålade lädertapeter i ett av rummen som har kombinerats med industriella rumsavdelare i glas och metall, vilket
blev en häftig mix, berättar Johan Hultman, ansvarig projektledare på Mannersons Fastighets AB

Huset stod klart år 1900 och blev ett hem för bankdirektör Bernhard Söderbaums familj under tolv år. Därefter har
ägarna och verksamheterna skiftat genom årens lopp, för att från och med september 2020 inrymma it-bolaget Consid.
De har planerat för ett 70-tal arbetsplatser, men det kan bli fler i takt med att företaget växer.

– Det här är en fastighet som måste behandlas med vördnad. Därför letade vi länge efter rätt hyresgäst, där verksamheten
skulle gå hand i hand med våra intentioner. Det har varit ett fantastiskt fint samarbete mellan alla inblandade,
vilket har underlättat projektet, säger Mannersons marknadschef Cathrin Ferraro.

Douglas Lindevall, VD på Consid Communication håller med.

– Vi har delat samma vision från allra första början, menar han. Självklart blir det alltid diskussioner, eftersom alla
idéer inte varit genomförbara. Men allt har flutit på otroligt bra och vi har pratat ihop oss kring alla frågor. Johan och
jag har haft täta möten och det har även varit ett stort stöd att ha Fredrik på Stångebro Bygg vid vår sida. Han har
en gedigen erfarenhet av gamla kulturbyggnader, vilket underlättar. Nu ser vi fram emot att möblera våningsplanen
utifrån Consids snygga inredningskoncept, vilket ger lokalerna en dimension till. Här kommer vi att trivas, både inne
och ute.

Den genomgripande renoveringen har skett såväl interiört som exteriört. Två av våningsplanen rymmer kontorsrum och
en skön loungeyta. På vinden finns fler arbetsrum plus de anställdas kök. Och i källaren har det ursprungliga tvätteriet
bevarats, sida vid sida med ett rum för shuffleboard och dusch med relax. Utomhus pågår nu arbetet med en helt ny
trädgård, där det skapas sköna, gröna mötesplatser.

Vad är det som har gjort det här projektet speciellt?

– I de här gamla kulturbyggnaderna vet man aldrig vad man hittar. Mycket har gömt sig bakom årtionden av olika
renoveringar. Känslan och respekten för det gamla och genuina har inte alltid funnits där, men som tur var har vi
kunnat skala av och funnit vackra plankgolv och stilfull parkett, målningar, unika tapeter och spännande installationer
som var toppmoderna på sin tid. Här finns bland annat Linköpings äldsta vattenklosett, som nu fått träda fram
bakom en skyddande glasdörr. Det vi har tillfört huset är 2020-talets tekniska standard, som ska smälta ihop med
helheten. Där har vi som team verkligen lyckats, säger Fredrik Engvall, ansvarig projektledare på Stångebro Bygg.

Nu går projektet mot sitt slut och nyligen påbörjade Consid inflyttningen.

– Det är otroligt spännande att se helheten, nu när allt är klart inomhus, konstaterar Johan Hultman. Samtidigt har
hela projektet varit så roligt, så jag vill nästan inte att det ska ta slut. Men viktigast av allt är att vi har gett den anrika
fastigheten nytt liv. Den har helt enkelt fått tillbaka sin ursprungliga själ.

Foto: Zandra Erikshed

”Vi har gett den anrika
fastigheten nytt liv.
Den har helt enkelt
fått tillbaka sin
ursprungliga
själ.”

Projekt

Danska konsulatet, S:t Larsgatan
42, Linköping

Fastighetsägare

Mannersons Fastighets AB

Projektyta

Ca 1 000 m2

Tidsram

Nov 2019–sept 2020

Hyresgäster

Consid