krönika_21


Linköping med omnejd är en region med stora framtidsutsikter. Mycket kommer att hända, vilket känns oerhört spännande. Men ändå är det som om det råder en något avvaktande stämning och det har också präglat första halvåret 2014. För vår del, på Stångebro Bygg, har det varit bra fart och omsättning, med flera intressanta projekt på gång. Men vi vet också att det snart kan lossna rejält och då kommer det att vara en skriande efterfrågan inom vår bransch.

Eftersom vi i första hand inte konkurrerar med pris, utan snarare vårt uppskattade sätt att arbeta, känner vi att vi står starka i alla konjunkturer. En av våra stora kunder uttryckte det så här när han skulle beskriva ett omfattande projekt som pågått under ett par års tid: ” Vi har haft ett nära samarbete som har fungerat jättebra. Vi har resonerat oss fram till lösningar och bollat idéer. Det är en av förklaringarna till att slutresultatet blev så lyckat.” En annan ansvarig på ett annat projekt beskrev det så här: ”Det vi uppskattade mest var den öppna kontakten och den öppna entreprenaden, som gjorde att vi fick total insyn i byggprojektet. Vi hade full kontroll på alla kostnader och det innebar också att vi fick mer för projektpengarna än vi trott från början.” Jag är glad och stolt över att vi har så nöjda kunder. Och när man får sådana här fina omdömen, så vet vi att vi satsar rätt.

Men vad är det som pågår just nu? När det gäller kv. Brevduvan, d.v.s. fastigheten i hörnet Kungsgatan/S:t Larsgatan så är vi inne på sista etappen. Här kan fastighetsägaren Klövern stoltsera med några av stans absolut fräschaste kontorslokaler. Vi har färdigställt ett projekt för Länsförsäkringar på Skolgatan med 22 totalrenoverade lägenheter och även en kontorsombyggnad i kv. Amor för Danske Bank på Platensgatan. Och självklart är vi förväntansfulla inför kv. Ekollonet på Hospitalstorget som nu projekteras. Om allt går enligt plan räknar vi med att starta i början av augusti. Som en följd av detta har vi medverkat till att den tidigare hyresgästen Medborgarskolan fått nya, fräscha lokaler på Storgatan 40 med invigning i september.

Hos oss, som i de flesta verksamheter, har vi stort fokus på det som sker här och nu. Men ibland är det viktigt att höja blicken och se framåt. Att tänka i nya banor. De tillfällena värdesätter jag mycket. För Stångebro Bygg är definitivt en aktör som vill vara med där det händer och ta en tätposition när det handlar om regionens utveckling.

Men nu snart går vi ner på lågvarv och tar sommar. Vi stänger kontoret vecka 29-31, men före och efter kör vi på som vanligt. Så välkommen att höra av dig om du vill diskutera något framtida projekt.

Benny Valtersson

Vd Stångebro Bygg