Skip to main content

Gruppbostad Alarp

Alarp gruppboende med daglig verksamhet har ett privat och naturskönt läge precis intill skogen. Här finns en huvudbyggnad med personalutrymmen, ett aktivitetshus, förråd och teknikutrymmen samt sex trevliga och ändamålsenliga lägenheter som fått öppen planlösning med pentry och avskilt sovrum.

Av Lejonfastigheter fick Stångebro Bygg i offentlig upphandling uppdraget att skapa en fastighet om fyra byggnader med tekniskt avancerad standard och lösningar inom säkerhet och specialfunktioner. En särskild utmaning har varit att uppfylla alla KMA (Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö)-kontroller, vilket har krävt att alla arbetar i enlighet med nya och annorlunda krav.

– Trots utmaningarna har vi lyckats hålla både kvalitet och kostnader under kontroll. Snickarna är också väldigt lyhörda och duktiga på att se till projektets bästa, säger Carl Dalgren, produktionsingenjör på Stångebro Bygg och ansvarig för projektet.

Med högt ställda krav på brandskydd, akustik, energieffektivitet och KMA-kontroll är byggnaden utformad för att uppfylla alla tekniska krav. Den avlägsna platsen gjorde att man tvingades hantera problem som man normalt inte behöver tänka på i tätare bebyggda områden, sådant som att borra för bergvärme och eget vatten, men även att lösa ett eget avloppshanteringssystem.

– Vi var till och med tvungna att skapa nästan en kilometer väg för att kunna nå byggprojektet, berättar Carl.

Projektet utfördes i form av totalentreprenad som hanterades av Stångebro Bygg. Främsta fokus har legat på att leverera kvalitet i projektet – en så bra slutprodukt som möjligt till rätt kostnad.

– Samarbetet med kunden har fungerat exemplariskt, tycker Carl Dalgren. Och vi har lyckats leverera projektet till ett fast pris, vilket också har bidragit till en väldigt positiv kundrelation som sträcker sig bortom garantiperioden. Vi är stolta över att få bygga vidare på dessa relationer och vi ser fram emot nästa projekt, två nya gruppbostäder.

Projekt

Nybyggnad av Alarp gruppbostad med daglig verksamhet utanför Linköping.

Fastighetsägare

Lejonfastigheter

Projektyta

Totalt cirka 750 kvadratmeter uppdelad på fyra byggnader. Behandlad tomtarea cirka 3 000 kvadratmeter. 700 meter ny väg.

Tidsram för Stångebro Bygg

April 2019 – april 2020

Aktiviteter/verksamhet i fastigheten

Gruppboende med sex brukare och dagligverksamhet.

Arkitekt

M5, Anders Wiggur

”Stångebro Bygg och Carl har varit så bra, inte en sekund av onödigt tjafs utan vi har löst allt tillsammans raskt och rakt. Saker som har kommit upp har varit fokus från båda sidor på att lösa. Jag hoppas att jag får jobba ihop med Carl och Stångebro Bygg igen.”

Kerstin Warvsten, fastighetsförvaltare på Lejonfastigheter, om nybyggnationen av Alarp Gruppboende.