Skip to main content

Klämman Arena i Mantorp

Mantorpsborna kommer garanterat att minnas lördagen den 7 september 2019. Det var nämligen dagen då många gav sig ut till nya Klämman Arena, för att vara med om den festliga invigningen av den nya idrottshallen. ”En glädjens dag” som Kristin Kellander, ordförande i fritidsnämnden, uttryckte det då hon hälsade alla välkomna.

– För oss på Stångebro Bygg är det oerhört roligt att vi fick förtroendet att bygga arenan. Vi vet hur viktig idrotten är för bygden, och nu får skolor och föreningar ytterligare en fantastisk hall med många olika faciliteter och möjligheter, säger projektansvarige Fredrik Engvall.

Nya Klämman Arena är till för både bollsport och gymnastik. Här är handbollstraditionen stark, men också innebandyn, vilket kräver en fullstor plan med läktare för cirka 600 åskådare. Och fotbollen gläds över fler möjligheter till inomhusspel utöver över de fina utomhusplanerna med både gräs och konstgräs.

Även gymnastiken ska få sin plats. Det är extra efterlängtat eftersom intresset är stort och många barn har stått på kö. Flera speciallösningar har kommit till, bland annat en ridåvägg, ett höj-och sänkbart lyftbord, trampoliner och ett hissbart tumblingsgolv framför landningsmattan.

– Den nedsänkta delen för gymnastikredskapen kanske inte alla kan se, men den var byggmässigt relativt komplicerad att få till på ett bra sätt. Vi fick sänka grundvattnet under gjutningarna samtidigt som betonggolvet och väggarna måste väga så mycket, så att det inte fanns risk för att allt skulle flyta upp när grundvattenpumparna stängdes av. Men det gick bra, vilket är ett gott betyg till oss och våra kunniga underleverantörer, berättar Fredrik.

I hallen finns även en cafeteria, som de olika föreningarna nu kommer att dela ansvaret för. På så sätt skapas fler värdefulla mötesplatser för alla åldrar.

– Vi har haft ett väldigt fint samarbete med Mjölby kommun, de pågående verksamheterna och med de aktiva föreningarna som gör ett imponerande arbete i Mantorp, konstaterar Fredrik. Nu används hallen som aldrig förr. Alla tider, från morgon till sen kväll, är bokade. Det är väl det bästa betyg man kan få.

Beställare

Mjölby kommun

Tidsperiod

Våren 2018-sommaren 2019

Uppdrag

Ny idrottshall för bollsport och gymnastik

”Vi vet hur viktig idrotten är för bygden, och nu får skolor och föreningar ytterligare en fantastisk hall.”