Skip to main content

Kvarteret Alfabetet på Industrigatan i Linköping är ett omfattande projekt, som nu byggts om steg för steg. Redan 2017 påbörjade vi arbetet för den nya hyresgästen Microsoft. Därefter har stora delar av plan 400 och 300 rivits och fortsättning följer med plan 200 och plan 100, som sedan byggs upp till något helt annorlunda igen.

Fastigheten från 1954, som av många fortfarande kallas ”Hjalmar Blomqvist-huset”, ägs av Mannersons Fastighets AB. När allt står klart kommer här att finnas flera hyresgäster som får hypermoderna kontor i cool design.

– Vi blåser i stort sett ur allt och bygger upp ett av stans snyggaste kontor.  Ytterväggarna har sparats, annars är det nästan ”stomrent”. Stora delar avplan 400 får nya golv, vi slipar betongtaket, balkar och pelare och det byggs upp nya väggar med stora glaspartier. Med andra ord kommer både kontor och gemensamma samlingsytor att bli något alldeles extra, berättar Andreas Danielsson, ansvarig projektledare på Stångebro Bygg.

Projektet har genomförts utifrån en bygglogistik lösning, vilket har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att arbeta. En gemensam kalender och logistisk planering har frigjort värdefull tid för samtliga yrkesgrupper.

– Resultatet har blivit att respektive yrkesgrupp har kunnat fokusera på det de egentligen har till uppgift – att producera sitt. Det har fungerat över förväntan. Och trots vissa oförutsedda händelser, så har vi kunnat färdigställa i tid. Den 1 november hade vi överlämning till en av hyresgästerna, Lejonfastigheter, som nu flyttar in under december månad.

Nästa steg i projektet har redan påbörjats.

– Vi är igång på våningsplanet under, plan 300, där Linköpings största Cowork öppnar i maj 2020 med namnet ”Alfa Cowork”. Även här finns en häftig industriell känsla med synliga installationer, slipade betonggolv och synliga naturmaterial. Men alla installationer kommer att målas in i en enhetlig takfärg, till skillnad från plan 400 där vi slipade fram taket. Dessutom används den gamla trotjänaren ”Träullit” i stor omfattning.

Samtidigt pågår arbetet i hela huset. Bland annat byts hela värmesystemet ut, trappan byggs om och fastigheten får en ny häftig fasad mot Industrigatan.

– Projektet ställer höga krav på fungerande team, något som vi har fokuserat en hel del på initialt, säger Andreas Danielsson. Sedan påverkar det naturligtvis befintliga hyresgäster, men vi har prioriterat löpande information och dialog vilket har fungerat väldigt bra. Vi uppskattar att de har varit mycket förstående. Förhoppningsvis känner alla samma förväntan inför lyftet av miljön. Det här blir ett hus och en arbetsplats att vara stolt över!

Projekt

Kvarteret Alfabetet, intill Mio på Industrigatan

Fastighetsägare

Mannersons Fastighets AB

Arkitekt

White Arkitekter AB
Plan 100, 200 samt plan 400, trapphus, entré och utvändig mark.

Elding Oscarson AB
Plan 300, samt fasad. 

Projektyta

Plan 400: 1200 kvm.
Plan 300: 1400 kvm. 
Plan 200: 2000 kvm.
Plan 100: 1000 kvm.

Tidsram

Ett löpande projekt där de olika våningsplanen färdigställs steg förs teg.

Hyresgäster

Bland annat det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter, Microsoft, Danfoss och Mannersons ”Alfa Cowork”. Padelhall på 3300 m².

Vi blåser i stort sett ur allt och bygger upp ett av stans snyggaste kontor.  Ytterväggarna har sparats, annars är det nästan ”stomrent”.

Andreas Danielsson, ansvarig projektledare på Stångebro Bygg