Sällan några ”vanliga” dagar på jobbet
Jonny Sjöberg gick ut i arbetslivet som lärling 1975 och kan se tillbaka på hela 47 år som snickare. De senaste 25 åren har han varit anställd på Stångebro Bygg, lika länge som företaget funnits. Nu är det dags för pension!
Det bästa med livet som snickare?
– Renoveringar är det roligaste i det här yrket. Att ha fått jobba med kulturfastigheter. Det finns sällan några färdiga lösningar och nästan alla projekt bjuder på överraskningar. Jag gillar när man får tänka till lite för att komma på bästa sättet att lösa ett problem, säger Jonny.
Kan du nämna några projekt som du är särskilt stolt över under din tid på Stångebro Bygg?
– Uppdragen i Linköpings slott, Slotts- och domkyrkomuseet och Sankt Larskyrkan är omfattande och utmanande projekt som krävt en hel del unika lösningar. Projekten på slottet pågick under flera år och i olika omgångar. Dåvarande landshövdingen Björn Eriksson var mycket intresserad av renoveringen och kom ofta förbi och pratade med oss.
– I Sankt Larskyrkan skulle vi bland annat flytta den stora orgeln och transportera läktarbarriären, med en drygt 14 meter lång väggmålning på. Vi byggde en specialställning för förflyttningen, som krävde 20 man för att rulla under mycket stor försiktighet. Att få detta på plats till slut, med specialkompetens från ett lyftföretag, var ett moment då vi alla höll andan. Ingen vanlig dag på jobbet precis! När kyrkan återinvigdes av biskop Martin Modéus fick vi som jobbat med renoveringen ta emot applåder. Då sträckte man lite på sig.
– Det känns kul att visa barnbarnen alla kulturfastigheter man varit med om att renovera här i stan.
Gamla byggnader kan gömma hälsningar från förr. Har du hittat något spännande någon gång?
– Under arbetet med Linköpings slott, som är landets äldsta profana byggnad med delar från 1100-talet, var även länsantikvarien med och grävde i marken. Bland annat upptäcktes en gammal tjänstetrappa som varit dold och länsantikvarien hoppade ner där och blev biten av någon mystisk insekt, så att hon faktiskt blev sjuk. Hon tillfrisknade som väl var. Vi hittade också flera svartråttor – men de var tack och lov döda!
Vilket är ditt viktigaste verktyg?
– Skruvdragaren klarar jag mig förstås inte utan. Sen har jag alltid min gipskniv i fickan. Den är bra till allt!
Hur vill du beskriva företagsandan på Stångebro Bygg?
– Man är mån om sina anställda och om att projekten ska bli bra. Det får ta sin tid att hitta de där unika, bästa lösningarna. Jag känner att jag får tänka till och att det finns utrymme för olika synsätt. Det är också en bra stämning mellan olika entreprenörer i projekten. Alla hjälps åt på ett naturligt sätt. Att jag varit kvar i 25 år säger nog allt om hur bra jag har trivts på det här företaget!
Vad tar du med dig som minne efter dina år på Stångebro Bygg?
– Det kommer nog att kännas tomt den första tiden, utan arbetskamraterna och det vardagliga pratet runt fikabordet. Vi har en väldigt bra gemenskap på jobbet. Vi som är äldre har erfarenhet och rutin men fullärd blir man aldrig. Och det händer faktiskt att de som är yngre kommer med nya idéer som vi gamla uvar tar till oss, ha ha.
Vad väntar nu, när du inte behöver passa några arbetstider längre?
– Jag har en sommarstuga i Loftahammar att ta hand om, där även sönerna med familjer trivs. En av dem hade faktiskt sitt bröllop i trädgården där. Och så måste jag försöka hålla kroppen i gång även på vintern. Det får blir Friskis & Svettis ett par gånger i veckan!
Kollegan Bengt Eklund om Jonny
”Det är alltid roligt att jobba ihop med Jonny. Han är prestigelös och kreativ. Han har en del uttryck för sig. Till exempel: Vi får trolla lite. Alltså hitta speciallösningar. Och så gör vi det och då blir det bra. Sen kommer han ju från Rimforsa och använder en del underliga ord. Fnasker till exempel som betyder knarrar.”
Foto: Zandra Erikshed