Skip to main content

Världsoro och vanlig vardag

Precis när vi anade ljuset i tunneln, när den pandemivåg som svept över världen började klinga av – då kom nästa fruktansvärda händelse. Vi hade fått varningssignaler och insåg att läget var spänt, men trots det var det svårt att tro att vi skulle hamna här. Just nu vet ingen hur det ska sluta. För när steget väl är taget, så är det lätt att fortsätta i fel riktning. Det gäller egentligen allt i livet, stort som smått.

För oss som driver företag är det som en förlängning av pandemin. Vi måste ställa oss samma frågor. Hur påverkar det här företagets verksamhet och våra kunder? Våra medarbetare? De projekt vi har påbörjat eller står inför? Det vi ser i nuläget är vissa leveransförseningar och att prisbilden stiger. Det drabbar alla i hela kedjan – från entreprenörer till slutkund. Men på det stora hela rullar det på som vanligt.

En stabil utveckling
Vi har summerat 2021 och kan konstatera att vår långsiktiga strategi när det gäller ”rätt projekt” har varit lyckosam under ett turbulent år. I oroliga tider är det lätt att fastna i uppdrag med dålig lönsamhet. Just därför försöker vi ha is i magen och hålla fast vid vår uttalade linje – en bra affär är alltid långsiktigt hållbar och gynnsam för båda parter.

Som alltid känner vi stor tacksamhet för de jobb och alla förfrågningar som kommer in. Det är trygga kunder, där vi har långvariga relationer, varvat med mindre mer tillfälliga uppdrag inom vår spetskompetens. Ett nytt projekt är ombyggnationen av vårdcentralen på Kungsgatan i Linköping som nu dragit igång. Uppdragsgivare är Mannersons Fastigheter med Regionen som slutkund. Ett annat är kvarteret Emiren – i korsningen Djurgårdsgatan-Lasarettsbacken – där Länsförsäkringar har gett oss förtroendet att totalrenovera en fastighet med lägenheter. I Linghem jobbar vi på för fullt med till- och ombyggnaden av ICA-butiken. Då allt står klart har den utökats med ca 500 kvm. Det kommer att bli ett stort lyft för hela samhället!

När det gäller kulturfastigheter så gör vi nu det sista på Villa Ekbacken i Brokind, ett fantastiskt projekt på flera sätt. Detsamma gäller anrika Björkviks säteri i södra Östergötland, där vi varsamt moderniserar en byggnad från 1700-talet. Vi har också påbörjat renoveringen av Gästgivaregården i Vikingstad. Och sist men inte minst så måste jag förstås nämna den hedersamma utmärkelse som nådde oss nyligen. S:t Annas församlingshem i Söderköping är nominerat till 2021 års finaste nybygge av Arkitektupproret. Röstningen avslutas i början av april, då priset delas ut. Vi är givetvis stolta över att vi fick ansvar för detta fina projekt.


Våra duktiga snickare i full färd med de sista detaljerna på Söderköping S:t Anna församlings fina församlingshem. 

Kompetens och erfarenheter
Nu i vår genomför vi ett nytt utbildningspaket för våra yrkesarbetare. Var sjätte vecka träffas vi, där varje tillfälle har ett specifikt ämne med hållbarhet i fokus. Därefter avslutar vi med gemensam frukost. Fukt, brand och akustik står allra först på schemat. Att ta del av den kunskap och de erfarenheter som vi alla besitter är viktigt i vår verksamhet. Men minst lika betydelsefullt är att ses öga mot öga. Att få sitta en stund och prata om allt möjligt – precis det där som kännetecknar vår familjära företagskultur.

Förutom roliga jobbprojekt, så laddar vi nu inför Tappra Barns padelturnering. I år går överskottet till barn i Ukraina, som befinner sig i en hjärtskärande situation. Därför känns det extra bra att vi är en av organisationens partners, som bidrar när det behövs som mest.

Ha en fin fortsättning på våren. Och som alltid – tveka inte att höra om dig om du vill diskutera projekt eller bolla idéer.

Benny Valtersson
Vd Stångebro Bygg
benny.valtersson@stangebrobygg.se

Foto: Zandra Erikshed